disorders

Διαταραχες Υπνου

Αϋπνία

Γνωρίζετε τι είναι η αϋπνία; Αν και ακούγεται περισσότερο ενοχλητική παρά τρομακτική η αϋπνία – η ανικανότητα να κοιμηθείτε, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Η αδυναμία ενός καλού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ιατρικά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Το Hotel σας συμβουλεύει: Το υπνοδωμάτιο σας θα πρέπει να είναι δροσερό, σκοτεινό και άνετο. Ακολουθείστε μια σειρά από τεχνικές χαλάρωσης πριν πέσετε  στο κρεβάτι και περιορίστε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, κινητού και υπολογιστή.

Πάρτε το πρώτο βήμα προς την επίλυση της διαταραχής του ύπνου, μιλώντας στο εξειδικευμένο προσωπικό του Hotel σχετικά με το δικό σας πρόβλημα ή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

 

Αποφρακτική άπνοια ύπνου

Γνωρίζετε τι είναι η άπνοια ύπνου; Αποτελεί μια από τις πιο συχνές διαταραχές ύπνου και χαρακτηρίζεται από παύσεις της αναπνοής ενώ κοιμάστε. “Η σοβαρή μορφή άπνοιας μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, ακόμη και θάνατο» μας προειδοποιεί o Mangala Nadkarni, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο Saint Βαρνάβα Medical Center στο Λίβινγκστον.

Το Hotel σας συμβουλεύει: Η διάγνωση πρέπει να γίνει με τη βοήθεια ενός ειδικού του ύπνου και προτείνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους και ο σωστή στάση του σώματος γυρίζοντας στο πλάι κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πάρτε το πρώτο βήμα προς την επίλυση της διαταραχής του ύπνου, μιλώντας στο εξειδικευμένο προσωπικό του Hotel σχετικά με το δικό σας πρόβλημα ή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

 

REM (rapid eye movement)

Γνωρίζετε τι είναι το REM (γρήγορη κίνηση των ματιών); Οι άνθρωποι με REM κάνουν πράξη τα όνειρά τους. Η διαταραχή αυτή δηλαδή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικύνδυνη αφού οι ασθενείς μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους εαυτούς τους ή σε όποιον άλλον που κοιμάται μαζί τους αν το όνειρο είναι βίαιο.

Το Hotel σας συμβουλεύει: Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή θα πρέπει να ασφαλίζουν την κρεβατοκάμαρά τους αφαιρώντας αιχμηρά αντικείμενα και συνηστάται να κοιμούνται μόνοι τους μέχρι να είναι σε θέση να διαχειρίζονται την κατάσταση. Πάρτε το πρώτο βήμα προς την επίλυση της διαταραχής του ύπνου, μιλώντας στο εξειδικευμένο προσωπικό του Hotel σχετικά με το δικό σας πρόβλημα ή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

 

Νυχτερινοί τρόμοι

Γνωρίζετε τι είναι οι νυχτερινοί τρόμοι; Είναι κάτι πολύ πιο έντονο από ό, τι ένας συνηθισμένος εφιάλτης. Οι νυχτερινοί τρόμοι δεν είναι τεχνικά απλά ένα όνειρο, αλλά μια ισχυρή αντίδραση, που παρατηρείται από τη μια φάση μετάβασης ύπνου στην άλλη, συνήθως δύο με τρεις ώρες μετά την έναρξη του ύπνου. Είναι συνηθέστεροι σε παιδιά και προκαλούν έντονο φόβο σε βαθμό που κάνουν το παιδί απαρηγόρητο.

Το Hotel σας συμβουλεύει: Καλύτερα να μην ξυπνήσετε το παιδί σας γιατί έτσι αποπροσανατολίζεται. Αντ ‘αυτού, καθίστε ήσυχα και βεβαιωθείτε ότι δεν βλάπτει τον εαυτό του. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μειώσετε το στρες στο περιβάλλον του παιδιού, να πέφτει για ύπνο νωρίς, και να δημιουργήσετε μια κατευναστική ρουτίνα ύπνου. Πάρτε το πρώτο βήμα προς την επίλυση της διαταραχής του ύπνου, μιλώντας στο εξειδικευμένο προσωπικό του Hotel σχετικά με το δικό σας πρόβλημα ή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

 

Sexsomnia

Γνωρίζετε τι είναι η Sexsomnia; Πρόκειται για ένα υποσύνολο μιας ομάδας διαταραχών που είναι γνωστές και ως παραϋπνίες (μη φυσιολογικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου είδους ύπνου). Η sexsomnia λοιπόν είναι μια διαταραχή κατά την οποία οι άνθρωποι ενεργούν σεξουαλικά, ενώ κοιμούνται. “Σε ορισμένες περιπτώσεις αυνανίζονται, ενώ σε άλλες έχουν πλήρη σεξουαλική επαφή και σε άλλες μπορεί να προβούν σε πράξεις που δεν θα έκαναν αν ήταν ξύπνιοι,” λέει ο Δρ Edlund. Πάρτε το πρώτο βήμα προς την επίλυση της διαταραχής του ύπνου, μιλώντας στο εξειδικευμένο προσωπικό του Hotel σχετικά με το δικό σας πρόβλημα ή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

 

Ναρκοληψία

Γνωρίζετε τι είναι η Ναρκοληψία; Ο ασθενής με ναρκοληψία δεν μπορεί να ρυθμίσει τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης κανονικά, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακούσιες περιόδους ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οποίες μπορεί να διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, ανάλογα με το τι κάνει ο ασθενής όταν τον παίρνει ο ύπνος πχ. οδήγηση. Οι ναρκοληπτικοί ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν απώλεια μυϊκών τόνων, παραισθήσεις, ακόμα και παράλυση κατά τη διάρκεια αυτών των επισοδείων.

Πάρτε το πρώτο βήμα προς την επίλυση της διαταραχής του ύπνου, μιλώντας στο εξειδικευμένο προσωπικό του Hotel σχετικά με το δικό σας πρόβλημα ή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

 

Yπνοβασία

Γνωρίζετε τι είναι η υπνοβασία; Η υπνοβασία, όπως υποδηλώνει το όνομα, το άτομο μπορεί να περπατάει ενώ είναι σε βαθύ ύπνο. Η υπνοβασία μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον ασθενή και για τους άλλους. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά.

Το Hotel σας συμβουλεύει: Όπως και σε άλλες περιπτώσεις παραϋπνίας, η κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι ασφαλής. Κλειστές πόρτες ή μικρές πόρτες ασφαλείας σε σκάλες, ενδέχεται να χρειαστούν. Πάρτε το πρώτο βήμα προς την επίλυση της διαταραχής του ύπνου, μιλώντας στο εξειδικευμένο προσωπικό του Hotel σχετικά με το δικό σας πρόβλημα ή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

 

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών

Γνωρίζετε τι είναι το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών; Μπορεί να έχετε το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών εάν, όταν ξαπλώσετε για ύπνο, βιώνετε μια δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια σας σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη παρόρμηση να σηκωθείτε και να περπατήσετε. Αυτή η κατάσταση είναι δυσάρεστη καθώς τα συμπτώματα φουντώνουν όταν θέλετε να κάνετε ακριβώς το αντίθετο – να χαλαρώσετε για ύπνο.

Το Hotel σας συμβουλεύει: Ελαττώστε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα ή κάντε μια βόλτα πριν τον ύπνο. Πάρτε το πρώτο βήμα προς την επίλυση της διαταραχής του ύπνου, μιλώντας στο εξειδικευμένο προσωπικό του Hotel σχετικά με το δικό σας πρόβλημα ή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

 

Παράλυση ύπνου

Γνωρίζετε τι είναι η Παράλυση ύπνου; Αποτελεί κοινό σύμπτωμα της ναρκοληψίας. Η παράλυση ύπνου σας αποτρέπει από το να κινείστε, μερικές φορές για αρκετά λεπτά, πριν ακριβώς κοιμηθείτε ή μόλις ακριβώς ξυπνήσετε.

Το Hotel σας συμβουλεύει: Η τακτική άσκηση και η αποφυγή ύπνου σε ανάσκελη θέση βελτιώνουν τα περισσότερα επεισόδια παράλυσης. Πάρτε το πρώτο βήμα προς την επίλυση της διαταραχής του ύπνου, μιλώντας στο εξειδικευμένο προσωπικό του Hotel σχετικά με το δικό σας πρόβλημα ή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

 LEAVE A COMMENT